Prozawerken

Prozawerken

Sport en Bondig (1973, uitgeverij Heideland)

Cursiefjes en humoristische gedichten over het wereldje van de sport.


De Coburger (1990, uitgeverij Lannoo)

Ondertitel: Leopold I, een monoloog als zelfportret. Dit geïllustreerde boek diende als uitgangspunt voor het gelijknamige toneelstuk over de eerste koning der Belgen.


Een koningsjaar (1992, uitgeverij Dedalus)

Roman over het wel en wee van een elfjarige jongeknaap die in 1950 twee grote verlangens koestert: de terugkeer op de troon van zijn geliefde koning Leopold III en een nieuwe echtgenoot voor zijn moeder-weduwe.


Cinema Jarofka (1995, uitgeverij Davidsfonds/Clauwaert)

Roman over vier jongemannen op de drempel van de volwassenheid. Speelt zich af tussen 1958 en 1963, een periode waarin ook hun vaderland volwassen wordt.


De bloemenkinderen (1999, uitgeverij Davidsfonds/Clauwaert)

Roman over het tijdperk 1967-1973 met zijn hele genratie van bloemenkinderen. Een jongeman poogt trouw te blijven, aan zijn vrouw en aan zijn idealen. Geen sinecure in een snel veranderende maatschappij.


De Windheks (2000, uitgeverij Davidsfonds/Clauwaert)

Het overlijden van Richard Strauss is voor Alma Schindler aanleiding om te mijmeren over de eerste helft van de twintigste eeuw en over haar relaties met de allergrootsten van die tijd: de componist Gustav Mahler, de architect Walter Gropius, de schilder Oskar Kokoschka, de auteur Franz Werfel.


Dominus Vobiscum (2012, uitgeverij FreeMusketeers)

Over het rijke en niet zelden plezierige Roomse leven in het Vlaanderen van voor het concilie. De tijd van de schapulieren, quatertemperdagen en korte en lange vespers, van portionkelen, de litanie van alle heiligen, de zonde van onkuisheid, missiepreken, pastoorsmeiden. Van ‘God ziet mij, hier vloekt men niet’. Maar ook van ‘God schept de dag, ik ga erdoor’.